Geef hier uw suggestie!


Wennen

Wennen op de kinderopvang

De kinderopvang: hartstikke leuk en met allemaal andere kindjes. Maar toch ook best even spannend. Het Toddlers Huis geeft ouders en kinderen alle gelegenheid om te wennen aan de opvang. 

Voor het eerst in een groep

Voor het eerst in een groep

Binnenkomen in een groep is echt even wennen. Al die nieuwe indrukken, andere kinderen en een begeleider naar wie je moet luisteren. Dat wennen gebeurt in kleine stapjes. Baby’s die oud genoeg zijn voor de dreumesgroep, gaan af en toe een middagje spelen op de dreumesgroep. En ook de dreumesen en de peuters die een groep ‘hoger’ gaan, komen eerst een middagje kijken. Zo wennen ze in een rustig tempo en is de overgang minder groot. 

Van baby- naar de peutergroep

Van baby- naar de peutergroep

Er is geen vaste leeftijdsgrens tussen de baby- en de peutergroep. Is het kind eraan toe, dan lichten begeleiders de ouders in. Er wordt een afspraak gemaakt met de begeleiding van de peutergroep. Ouders krijgen in dit gesprek alle informatie over de nieuwe groep, het dagschema en het wennen. Vragen en wensen worden ook besproken. Een maand voor de overstap is er nogmaals een gesprek met een van de vaste begeleiders van de peutergroep. Het kind maakt ook alvast een paar keer kennis met de nieuwe begeleidsters. Die komen dan langs op de babygroep om even met ze te praten en te spelen.

Bijna 4 jaar, op naar de BSO

 Bijna 4 jaar, op naar de BSO

En dan gaat het kind naar de basisschool. Spannend! Ook bij deze stap is er duidelijke communicatie tussen ouders en Het Toddlers Huis. De overgang naar de buitenschoolse opvang verloopt heel geleidelijk. Bovendien komt het kind eerst in de jongere groep van kinderen tot 7 jaar.

De meeste kinderen hebben erg veel zin om naar de bso te gaan. Ze kennen al wat oudere kinderen die van de peutergroep naar de buitenschoolse opvang zijn gegaan. En ze hebben vaak ook al even binnengekeken. De peuterleidsters en de begeleiders van de buitenschoolse opvang maken onderling de wenafspraken. Dat begint met een keertje fruit eten bij de bso. De keer daarop komt het kind een paar uurtjes spelen. Vervolgens draait het kind een keer een hele middag mee. Eerst de andere kinderen van school halen en daarna lekker spelen. Op deze manier is de overgang heel vertrouwd. 

 

Naar de oudste BSO- groep

Naar de oudste BSO- groep

Er zijn drie groepen op de buitenschoolse opvang: van 4 tot en met 6 jaar oud, van 7 tot 9 en van 9 tot 13 jaar oud. Rond de zevende en rond de negende verjaardag gaat een kind naar een oudere bso-groep. Kinderen zijn dan behoorlijk sociaal vaardig en steeds beter in staat om goed te luisteren en te concentreren. Uiteraard houden de pedagogische medewerkers goed in de gaten wanneer een kind klaar is voor de stap naar een oudere groep. Voor elke groep is er een gevarieerd aanbod van spel en activiteiten die passen bij deze leeftijd. Voor de oudste groep is er daarnaast nog de chillhoek.

Rondleiding aanvragen

Rondleiding aanvragen

Proef de sfeer in Het Toddlers Huis en maak meteen kennis met de begeleiders die de kinderen verzorgen.