10 vragen om te stellen bij een rondleiding op een kinderdagverblijf

Je kunt er tegenwoordig niet vroeg genoeg mee beginnen: de zoektocht naar een fijne kinderopvang voor jouw kind. Het is namelijk druk in kinderopvangland! Dus, als je verzekerd wilt zijn van een plekje op jouw favoriete kinderdagverblijf kun je die keuze niet te lang uitstellen. Op zoek dus naar een kinderopvang die goed aansluit bij jouw wensen. Maar hoe weet je nu wanneer je die plek hebt gevonden? Vraag een rondleiding aan bij de kinderdagverblijven in jouw buurt en stel de vragen uit dit lijstje. Dan heb je daarna een goed beeld van welke opvang het beste bij jou én bij jouw kind past!  

Is er een wachtlijst waar ik rekening mee moet houden, of is er een plekje voor mijn kind beschikbaar? 

Dit is tegenwoordig, helaas, één van de belangrijkste vragen om (op tijd!) te stellen aan de opvanglocaties waarin je geïnteresseerd bent. Door de grote drukte in de kinderopvang (hallo corona-baby’s! 😉) zijn veel opvanggroepen vol en worden nieuwe kinderen op een wachtlijst geplaatst. Dit geldt vooral voor de populaire opvangdagen maandag, dinsdag en donderdag. Het is goed om je aan de start van je zoektocht al te laten informeren over de beschikbaarheid, zodat je eventueel voldoende tijd hebt om bijvoorbeeld met je werkgever in overleg te gaan. Misschien kun je bijvoorbeeld tijdelijk op een andere dag werken, of is een opa, oma of buurvrouw bereid om tijdelijk een dag op te passen om de wachtperiode te overbruggen? 

Hoe laat openen en sluiten jullie, en wanneer kan ik mijn kind brengen en halen? 

Een hele praktische vraag. Je wilt natuurlijk wel dat de openingstijden van jouw opvang goed aansluiten bij jouw werktijden. Het is goed om hier naar te informeren, want je wilt niet met je baby voor een dichte deur staan natuurlijk. De meeste kinderdagverblijven openen hun deuren tussen 07.00 – 08.00 uur ’s ochtends en sluiten tussen 18.00 – 19.00 uur. Bij sommige opvangorganisaties is het mogelijk om vervroegde of verlengde opvang aan te vragen, als je eerder of langer opvang nodig hebt. Gaat je kind al naar school, dan is voorschoolse opvang misschien een mogelijkheid. Ook goed om naar te vragen is of er vaste breng- en haaltijden worden gehanteerd, of kun je je kind de hele dag door brengen en halen?

Welk pedagogisch beleid hanteren jullie? 

Het pedagogisch beleid is de basis voor de opvang die geboden wordt en voor het handelen van de pedagogisch medewerkers die op de opvang werken. Het pedagogisch beleid bepaalt dus in grote mate hoe er met jouw kind wordt omgegaan, en daarvan wil je natuurlijk dat het goed zit! We raden je aan om een opvang te zoeken met een pedagogisch beleid dat aansluit bij jouw eigen manier van of ideeën over opvoeden en opgroeien. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat je kind positief benaderd wordt, dat er veel buiten wordt gespeeld, dat de zelfstandigheid van je kind wordt gestimuleerd? Hoe sta je tegenover straffen of een time-out? Tijdens een rondleiding kun je een goed beeld krijgen van hoe het pedagogisch beleid in de praktijk wordt uitgevoerd. 

Hoe wordt de ontwikkeling van mijn kind bijgehouden en met mij besproken? 

Onderdeel van het pedagogisch beleid is de ontwikkeling van je kind. De kinderopvang is namelijk niet alleen een oppasadres, het is veel meer! Op een goed kinderdagverblijf wordt de ontwikkeling van je kind elke dag gestimuleerd, op een manier die aansluit bij wat jouw kind al kan en weet. Hoe wordt die ontwikkeling bijgehouden? Wordt hiervoor bijvoorbeeld een kindvolgsysteem gebruikt? De ontwikkeling van je kind moet regelmatig met jou besproken worden, bijvoorbeeld in een 10-minutengesprek of ouderavond. Hoe is dat geregeld? 

In welke groep komt mijn kind geplaatst? 

Is er op het kinderdagverblijf waar je een kijkje neemt een aparte babygroep, dreumesgroep en peutergroep? Of worden kinderen van verschillende leeftijden samen op één groep opgevangen? De indeling van de groepen betekent veel voor hoe een opvangdag er voor jouw kind uit ziet. Horizontale groepen, waarbij kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd samen in één groep worden opgevangen, hebben bijvoorbeeld als voordeel dat je kind met allemaal leeftijdsgenootjes kan spelen en dat de pedagogisch medewerkers op die groep gespecialiseerd zijn in deze leeftijdsgroep. In verticale groepen zit er meer verschil tussen de leeftijden van de kinderen, maar dat kan bijvoorbeeld als voordeel hebben dat kinderen zich (letterlijk en figuurlijk) kunnen optrekken aan de oudere kinderen op de groep. 

Moet ik zelf luiers en voeding meegeven? 

Iedereen die wel eens met een baby of jonge peuter op pad is geweest, weet: kleine kinderen zeulen heel wat met zich mee 😉. Spenen, flessen, voeding, slabbetjes, luiers, billencrème en ’n knuffeltje: moet dat ook allemaal mee naar het kinderdagverblijf? Wat er bij de prijs inbegrepen zit, verschilt per opvang. Soms moet je bijvoorbeeld zelf flesvoeding en luiers meegeven. Bij Het Toddlers Huis hoef je in principe alleen maar je kind zelf mee te nemen, de rest hebben wij. Wel is het fijn als kinderen een eigen speen, fles en knuffel van huis meenemen om op de opvang te gebruiken. Zo maken we het op de opvang echt ’n tweede thuis. 

Hoe gaan jullie om met (gezonde) voeding? 

Nu we het toch over voeding hebben: wat is het voedingsbeleid van de opvang? Het is prettig als het voedingsbeleid goed aansluit bij wat jij als ouder thuis wel/niet aanbiedt. Krijgen de kinderen op de opvang bijvoorbeeld limonade, thee of water? Worden er gezonde tussendoortjes aangeboden, en krijgen de kinderen een boterham of warme maaltijd tussen de middag? 

Moet mijn kind naar huis als het ziek wordt tijdens de opvangdag? 

Als je kind naar de opvang gaat, komt het in aanraking met allerlei nieuwe virussen. Een verkoudheid of griepje is dan snel te pakken. Het zal dan ook weleens voorkomen dat je kind tijdens de opvangdag ziek wordt. Wat gebeurt er dan? Moet je je kind direct ophalen, of probeert de pedagogisch medewerker eerst of je kind van een zetpil opknapt? Wat gebeurt er als je kind valt en naar de dokter moet en de groepsleiding jou niet kan bereiken? Door deze vragen te stellen kun je een indruk krijgen van hoe er in zulke gevallen gehandeld en gecommuniceerd wordt. 

Welke contractopties zijn er? 

Niet geheel onbelangrijk: uit welke contractvormen kun je kiezen, en wat betekent dat voor de kosten van de kinderopvang? Kun je alleen volledige dagen afnemen, of ook alleen ochtenden of middagen? Moet je een apart contract afsluiten voor opvang in schoolvakanties of is er en 52-weken contract? Vaste dagen of een flexibel opvangrooster? Zoveel mensen, zoveel wensen. Heeft de opvang een contractvorm die goed aansluit bij jouw opvangbehoefte? En, ook handig om te vragen: wat als je kind een dag niet naar de opvang komt, kun je die dag dan omruilen naar een andere datum? Veel opvangorganisaties hebben een ruilbeleid waarin afspraken rondom extra opvangdagen beschreven staan. 

 Hoe wordt er met ouders gecommuniceerd? 

Je zult de pedagogisch medewerkers van de groep van je kind natuurlijk elke dag bij het brengen en ophalen even spreken, maar hoe is de communicatie met ouders verder geregeld? Is er een ouderapp waarmee je gedurende de dag op de hoogte gehouden wordt van hoe de opvangdag verloopt? Worden er 10-minutengesprekken georganiseerd, of ouderavonden, zomerfeesten, nieuwjaarsborrels? Ontvang je nieuwsbrieven, themabrieven, activiteitenkalenders, foto’s? Er zijn een heleboel manieren waarop de opvang de betrokkenheid met ouders kan vormgeven. Waar heb jij behoefte aan? 

Je leest het: als je bij een rondleiding voor het eerst over de drempel stapt van een kinderdagverblijf in Groningen zijn er een heleboel vragen die jou kunnen helpen om je keuze te maken. Of er een plekje is voor je kindje is uiteraard een hele belangrijke, maar vergeet -ook in tijden van wachtlijsten-  vooral niet om je aandacht ook te richten op wat voor opvang jij voor je kind wenst. Want misschien wacht je wel liever iets langer op het perfecte plekje voor je kind, dan dat je vooraan in de rij staat bij een opvang die niet goed bij jou en je kind past. 

Welke keuze jij ook maakt, we hopen dat je kind een fantastische tijd heeft op het kinderdagverblijf!