Tanden poetsen bij dreumesen en peuters: wat wel of niet doen en tips om te helpen

Heeft je kindje al tanden? En zo ja, zijn jullie al begonnen met tanden poetsen? Het algemene advies is om te beginnen met 1 keer per dag poetsen zodra het eerste tandje verschijnt. Lijkt dat je wat overdreven? Dat is het niet. Uit verschillende mediaberichten en verhalen van tandartsen blijkt namelijk dat het niet altijd even goed gesteld is met het gebit van de dreumesen en peuters in Nederland. Soms is het zo erg dat er onder narcose tanden moeten worden getrokken bij een kind. 

Doorwerken op het volwassen gebit

Problemen met het melkgebit kunnen doorwerken op het volwassen gebit, dus je kunt niet vroeg genoeg beginnen met goede mondzorg. Maar soms is dat best een strijd en houdt je kind zijn lippen stijf op elkaar. Gelukkig weten we daar wat op! Voordat we je voorzien van de beste tips voor tandenpoetsen, hier even wat je vooral wel en niet moet doen op het gebied van mondzorg.

Wat moet je vooral wel doen?

  • Ga regelmatig naar de tandarts en neem je kind mee.

Wist je dat kinderen meestal gratis mee mogen naar de tandarts? Bij sommige tandartsen kun je een gezinsafspraak maken en mag iedereen om de beurt in de stoel. Zo went je kind door de jaren heen aan de tandarts en leert het kind dat het normaal is om je tanden te laten controleren.  

  • Tanden poetsen

Begin met tanden poetsen zodra het eerste tandje verschijnt. Zo went je kindje geleidelijk aan het idee van tanden poetsen en heeft het kind er misschien wel plezier in. 

Maar dan… wordt je kind een dreumes en wordt het tanden poetsen van de één op andere dag een drama! De meeste kinderen komen in een fase waarin ze opeens een hekel hebben aan tanden poetsen en alles behalve meewerken. Herkenbaar? Lees dan gauw de 5 tips! 

Wat moet je vooral niet doen?

  • Natuurlijke tandpasta.

We worden ons steeds meer bewust van wat er in ons eten en in onze cosmetica-producten zit. Natuurlijk wil je je kind zo weinig mogelijk blootstellen aan schadelijke stoffen. Er zijn steeds meer ouders die daarom kiezen voor een natuurlijke tandpasta zonder fluoride. En helaas zijn er ook ouders die daar achteraf spijt van hebben gekregen. Een rondje Googelen leert ons dat het regelmatig gebeurt dat deze kinderen met allerlei problemen in de tandartsstoel belanden en dan behandeling nodig hebben die alles behalve natuurlijk en duurzaam is. Wij hebben niet alle wijsheid in pacht, maar kunnen wel zeggen: wil je het gebit van je kind beschermen tegen gaatjes en andere ellende? Gebruik dan een tandpasta met fluoride en laat de natuurlijke tandpasta’s links liggen. 

  • Een flesje mee naar bed.

Het is zo verleidelijk, want het houdt je kind rustig en zorgt er misschien voor dat ie lekker in slaap valt. Maar het risico van een flesje mee naar bed, is dat je kind het niet in één keer opdrinkt. Drinkt je kind het heel langzaam op? Wordt ie tussendoor wakker en neemt ie nog wat slokjes? Dan is dat opnieuw een ‘aanval’ op het glazuur van de tanden. Al helemaal als er sap of een pyjamapapje in het flesje zit. Voor tandglazuur geldt: hoe minder vaak en lang het met zure en zoete voedingsmiddelen in aanraking komt, hoe beter. 

Tips om het poetsen makkelijker te maken

  1. Samen poetsen. 

Kinderen zijn van nature geneigd om het gedrag van volwassenen te kopiëren, dus ga samen tandenpoetsen. Jij poetst je eigen tanden en daarna mag je kind jouw tanden ‘na-poetsen’. Daarna draaien jullie de rollen om: je kind mag zijn eigen tanden poetsen en daarna poets jij ze nog even. Of als het lukt, kunnen jullie tegelijk elkaars tanden poetsen. Een motorische uitdaging en een leuk spelletje!

  1. ‘Wat heb je gegeten? 

Eens kijken of we daar achter kunnen komen!’ Maak van het tandenpoetsen een spelletje. Doe alsof je alle etensresten van de dag wegpoetst: ‘Oh, daar zie ik nog een boontje! En daar nog een broodkruimel! Mondje open en… ja, weggepoetst!’

  1. Brullen als een leeuw. 

Wat doet een leeuw? Probeer het maar eens en merk hoe je mond automatisch opengaat. Kan je kind dat ook?

  1. Apps en liedjes. 

Halleluja, soms zijn de voordelen van het digitale tijdperk waarin we leven heel welkom. Er zijn talloze apps en liedjes waarmee menig tandenpoetsdrama als sneeuw voor de zon verdwijnt. Zo is er de Disney magic timer van Oral-B, maar ook Colgate, Aquafresh en Philips hebben een app. Ze hebben allemaal als overeenkomst dat je kind beloond wordt voor het poetsen. Er verschijnt bijvoorbeeld een leuke afbeelding of je kind speelt kleding en andere accessoires vrij, waarmee je een karakter kunt aankleden.

Wat ook heel goed werkt zijn de liedjes die op youtube te vinden zijn, zoals ‘Tanden poetsen’ van Dirk Scheele, het Prodent poetslied of de Jokie muziekclip van de Efteling. En zo zijn er nog meer liedjes te vinden. De creatieve ouder kan natuurlijk ook zelf een liedje verzinnen en zingen! Bijvoorbeeld op de melodie van ‘smakelijk eten, smakelijk eten’ of ‘Olifantje in het bos’.

  1. Tandartsje spelen

Zo rond het 2e jaar vinden kinderen het steeds leuker om rollenspellen te spelen. Dat merken we bij het Toddlers Huis bijvoorbeeld tijdens het thema ‘Ziek en gezond’. We halen de dokterskoffer en zieke knuffels en poppen tevoorschijn en de kinderen kruipen in de rol van dokter of tandarts en mogen op onderzoek uit. Dit kan natuurlijk thuis ook, jij speelt de tandarts en je kind de patiënt. Of andersom. Een mondkapje heeft iedereen tegenwoordig wel liggen en daarmee kom je al gauw in je rol!

  1. Elektrische tandenborstel

Tot slot nog een tip voor als je kind oud genoeg is (2 á 3 jaar): koop een elektrische tandenborstel. Sommige kinderen zijn daar zo van onder de indruk en vinden het zo interessant, dat het poetsen opeens wel goed gaat. Het is het proberen waard!

Hopelijk hebben wij je kunnen helpen met dit artikel. Het blijft soms een strijd, maar weet dat het belangrijk is.