De eerste stapjes: wanneer gaat je kind lopen?
In het eerste levensjaar van je kind gebeurt er enorm veel. Van klein, hulpeloos baby’tje ontwikkelt je kind zich razendsnel tot brabbelende, wijzende, kruipende, tijgerende dreumes. Maar die eerste stapjes, waar jij zelf misschien wel reikhalzend naar uitkijkt, die lijken nog even op zich te laten wachten. Klopt dat wel? Horen kinderen niet rond hun eerste verjaardag te gaan lopen?
Wanneer zet je kind de eerste stapjes?
Op ons kinderdagverblijf in Groningen zien we elke dag dat elk kind zich in een ander tempo ontwikkelt, en dat is helemaal prima. Het ene kind zet al met ’n maand of acht de eerste stapjes, en het andere kind doet dit als het bijna twee is. Gemiddeld zet een kind rond 14 maanden de eerste stapjes. Het is dus niet nodig om je zorgen te maken als je kind op z’n eerste verjaardag nog niet zelf naar de taart toe loopt 😉.
Hoe kan het dat er zo’n groot verschil zit in de snelheid waarmee een kind leert lopen? En wat kun jij doen om je kind een helpende hand te bieden als het er eenmaal aan toe is om de wereld lopend te ontdekken? We vertellen je er alles over!
Leren lopen op eigen tempo
Het lot van het tweede (of derde, of vierde) kind in een gezin: de ontwikkelingssprongen worden vaak vergeleken met die van de oudere broer of zus. “Hij liep al met 9 maanden en zij is nog maar net aan het kruipen!”. Snappen we heel goed, dat vergelijken, maar zinvol is het niet. Want, zoals we al eerder zeiden, ieder kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo.
Stapje voor stapje
Wanneer je kind leert lopen wordt door meerdere factoren beïnvloed. Lichaamsbouw bijvoorbeeld, of de lengte van de beentjes. Kinderen met korte benen zijn geneigd sneller ‘in de benen’ te komen dan kinderen met lange benen. Later beginnen met lopen kan ook te maken hebben met de gezondheid van je kind. Als je kind bijvoorbeeld ziek is of een ontsteking heeft, richt het lichaam de aandacht en energie eerst op beter worden. Dat lopen, dat komt wel.
En dan zijn er nog de kinderen die het gewoon heel prima vinden om overal naartoe te kruipen in plaats van te lopen. Kruipen is te leuk, of gaat lekker snel, dus waarom zou je dan moeite doen om te leren stappen? Tenslotte speelt ook het karakter van je kind mee. Is je kind een durfal, of is het onzeker en kijkt het liever de kat uit de boom? Leren lopen is best spannend, daar heb je ‘n beetje lef voor nodig.
5 tips om je kind te helpen bij de eerste stapjes
- Uit met die sokjes!
Je kind leert het beste lopen op blote voeten. Geen geglibber op gladde sokjes en een gladde vloer, goed voor de balans en bovendien is het voor de loopontwikkeling heel goed om op blote voeten de eerste stapjes te zetten. Wel even goed opletten natuurlijk of de vloer droog en schoon is en er niks scherps op de grond ligt waar je kind zich aan kan bezeren.
- Maak er een spelletje van
Ieder kind houdt van spelen, en dat doen ze het liefst met jou! Maak hier bij het leren lopen gebruik van. Strek bijvoorbeeld je armen naar je kind uit als het staat, om hem uit te dagen een stapje in jouw richting te zetten. Of laat je kind stapjes zetten met steeds een vinger minder van jou om vast te houden.
- Genoeg ruimte
Je kind heeft ruimte (en tijd!) nodig om op ontdekkingstocht te gaan en te bewegen. Een enigszins ‘dreumesproof’ omgeving dus, waarin bijvoorbeeld een tafeltje, bank of box staat waaraan je kind zich veilig kan optrekken.
- Applaus!
Positieve stimulering doet een heleboel. Vergeet dus vooral niet om enthousiast te reageren als je kind zich optrekt of een voorzichtig stapje zet, want door die aanmoediging wordt je kind gestimuleerd om ook het volgende stapje te zetten!
- Vallen, opstaan en weer doorgaan
Leren lopen gaat met vallen en opstaan, letterlijk en figuurlijk. Hoort erbij en is niet erg. Probeer het niet krampachtig te voorkomen en blijf zelf rustig als je kind struikelt of valt. Zo leert je kind dat vallen erbij hoort, en dat je daarna weer opstaat en vrolijk door gaat 😊.
Hou het veilig
Hoewel vallen en opstaan er dus helemaal bij hoort als je kind leert lopen, hoeft het natuurlijk niet onnodig gevaarlijk te zijn. Zijn er scherpe punten van tafels en kasten waaraan je kind zich pijn kan doen? En, als je kind zich begint op te trekken en de eerste stapjes gaat zetten, komt het opeens op plekken waar het voorheen nog niet bij kon. Het is dus ook goed om even een rondje door het huis te maken vanuit het perspectief van je rechtopstaande dreumes. Zijn er nog stopcontacten waar kinderbeveiliging op moet? Staan alle schoonmaakmiddelen hoog genoeg opgeborgen? Staan er giftige planten in de vensterbank waar je kind nu precies bij kan om ’n hapje uit te nemen? ’n Ongeluk zit in een klein hoekje.
Zorgen over de eerste stapjes? Trek aan de bel
Vind je het toch echt wel heel lang duren voordat je kind aan de wandel gaat en ben je bang dat er lichamelijk iets niet in orde is? Neem dan contact op met de huisarts of het consultatiebureau. Zij kunnen kijken of er bijvoorbeeld een afwijking in de heupen of voeten is die ervoor zorgt dat de eerste stapjes op zich laten wachten.
Hoe oud was jouw kind toen het de eerste stapjes zette? We zijn benieuwd! Laat het ons weten in een reactie.