Wanneer moet ik een kinderopvang regelen?

Zodra je weet dat je gebruik wil gaan maken van kinderopvang, is het verstandig om dit te gaan regelen. Op veel plekken is er sprake van een wachtlijst en daarom is het verstandig om vroeg te beginnen met oriënteren, een rondleiding aanvragen en/of inschrijven. Zo heb je de mogelijkheid om stil te staan bij welke vorm van opvang, pedagogisch beleid, sfeer en locatie je aanspreken en je keuze daarop te baseren.

Wanneer moet ik een kinderopvang zoeken?

Als je kind nog geen broertje of zusje heeft moet je eerst op zoek naar een kinderopvang. Dit kan je het beste al doen tijdens de zwangerschap zodat je een duidelijk beeld hebt van waar je je kind, een tijdje na de geboorte, naar toe kunt brengen. Over het algemeen beginnen de meeste ouders rond 3-4 maanden zwangerschap met zoeken. Maar hoe eerder hoe beter natuurlijk.

Hoe lang van tevoren moet ik kinderopvang regelen?

Dit verschilt per regio. In omgeving Utrecht zijn er bijvoorbeeld veel langere wachtlijsten dan in de regio Groningen. Het is daarom afhankelijk van waar je woont wanneer je kinderopvang moet regelen. Wanneer je zeker wilt zijn kan je het beste zo vroeg mogelijk kinderopvang regelen.

Wanneer moet ik mijn kind inschrijven voor kinderopvang?

Inschrijven is iets anders dan je oriënteren door bijvoorbeeld een rondleiding aan te vragen. Heb je op tijd rondgekeken en heb je een goed gevoel bij het kinderdagverblijf? Schrijf je dan direct in. Wacht je te lang met inschrijven dan is de kans aanwezig dat er geen plek meer is voor je kind. Je kunt altijd informeren naar de beschikbaarheid op de opvang.