Is kinderopvang goedkoper dan een gastouder?

Per jaar wordt er een maximum uurtarief voor kinderopvang, bso en gastouder vastgesteld door de belastingdienst vastgesteld. Dat is het maximum bedrag waarover je kinderopvangtoeslag kan ontvangen. Als de opvang duurder is, betaal je het verschil zelf. Als de opvang goedkoper is, dan wordt de kinderopvangtoeslag berekend over dat lagere bedrag.

Gastouderopvang is vaak goedkoper, omdat je per uur betaalt en dat kan op de dagopvang niet altijd. Daar betaal je vaak voor een dag(deel). Sommige organisaties bieden ook flexibele opvang of betalen per uur. 

De maximumtarieven voor 2022 zijn (volgens de Rijksoverheid): 

  • Dagopvang (kinderdagverblijf): € 8,50
  • Buitenschoolse opvang: € 7,31
  • Gastouderopvang: € 6,52

 

Bij een gastouder komen daar nog wel de kosten voor luiers, eten/drinken e.d. overheen en bij dagopvang zitten die meestal in de prijs inbegrepen. Een groot voordeel van de dagopvang is dat het (bijna) altijd doorgaat. Uitgezonderd van een paar feestdagen, de avond/nacht en de weekenden is dagopvang altijd open. Als een gastouder ziek is of op vakantie gaat, moet je vaak zelf iets regelen. Dat hoeft bij dagopvang niet. Meestal is een gastouder maar een beperkt aantal dagen per week beschikbaar. Een ander voordeel van dagopvang is dat er meerdere pedagogisch medewerkers tegelijk aanwezig zijn en het vierogen-principe daarmee gewaarborgd kan worden.