Hoeveel toeslag krijg ik terug voor de kinderopvang?

Wil je in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag? Dan moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Jij en je eventuele toeslagpartner moeten werken of een studie, inburgeringscursus of traject naar werk volgen. 

Hoeveel toeslag je krijgt, is vooral afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Hoe meer je per uur verdient, hoe minder toeslag je krijgt. Verder hangt het af van hoeveel uren kinderopvang je nodig hebt voor hoeveel kinderen en welk soort kinderopvang je kiest. Op onze website vind je een rekentool, waarmee je kunt berekenen hoeveel toeslag je kunt krijgen en hoeveel eigen bijdrage je betaalt. Op de website van de belastingdienst vind je een kinderopvangtoeslagtabel, waarin per inkomenscategorie staat hoeveel procent van de kinderopvangrekening je vergoed krijgt door de belastingdienst.

Houdt er rekening mee dat het betalen van de eigen bijdrage een voorwaarde is voor het ontvangen van kinderopvangtoeslag. Veel ouders wachten met het betalen van de eigen bijdrage totdat ze weten hoe hoog de toeslag is die ze krijgen. Als je de kinderopvangtoeslag pas laat hebt aangevraagd en nog niet zeker weet hoeveel eigen bijdrage je moet betalen, neem dan contact op met de opvang om een afspraak te maken over het betalen van eigen bijdrage. Zo voorkom je dat de Belastingdienst de toeslag niet uitbetaald omdat je geen eigen bijdrage betaalt.