Hoeveel eigen bijdrage betaal ik voor kinderopvang?

Hoeveel eigen bijdrage je betaalt voor de kinderopvang van je kind is afhankelijk van een aantal factoren. Een deel wordt namelijk door de overheid betaald en een deel door jullie als ouder.

Kinderopvangtoeslag en eigen bijdrage

Voor de meeste ouders geldt het volgende: de kosten van de kinderopvang worden voor een deel door de overheid betaald (via de belastingdienst in de vorm van kinderopvangtoeslag) en voor een deel door ouders zelf (de eigen bijdrage). Wanneer je kind naar het kinderdagverblijf gaat en wanneer je kind naar de BSO gaat ontvang je kinderopvangtoeslag. Om kinderopvangtoeslag te krijgen, moet je aan een paar voorwaarden voldoen. De overheid heeft een informatieblad kinderopvangtoeslag 2023 opgesteld met informatie.

Hoeveel betaal je zelf voor kinderopvang?

Hoeveel je zelf moet betalen, hangt dus voor een groot deel af van hoeveel kinderopvangtoeslag je ontvangt. Maar als je voor een opvang kiest met een hoge uurprijs (hoger dan het wettelijk uurtarief) of meer moet betalen doordat je een contract met flexibele uren hebt gekozen, dan betaal je dat verschil ook zelf. 

Berekening kinderopvangtoeslag

De kinderopvangtoeslag wordt dus berekend over het wettelijk maximum uurtarief voor kinderopvang. De hoogte van de toeslag hangt af van je inkomen, hoeveel uren opvang je nodig hebt en hoeveel uren je werkt. Het is altijd aan te raden om kinderopvangtoeslag aan te vragen, want zelfs de hoogste inkomenscategorieën krijgen 33% van de kosten vergoed. Mensen met een laag inkomen kunnen tot 96% van het maximum uurtarief vergoed krijgen.

Online rekentool

Je kunt met de online rekentool of op de website van de belastingdienst berekenen hoeveel eigen bijdrage je zal moeten betalen.